Studiebesök hos odlare i Njurunda 2019

Under hösten 2019 gjorde jag flera studiebesök inför konstprojektet Lyssna på landsbygderna, i jakten på lokalt odlade grödor som kanske skulle gå att göra målarfärger av till mina akvareller. Här är två av dessa studiebesök:

Tillsammansodlingen i Mjösund

I Njurunda har Omställningsgruppen startat en så kallad tillsammansodling. Där kan lokalt boende familjer vara med och odla ihop. Skörden delar man på. Det blir en möjlighet att lära sig om odling och matproduktion, men också ett sätt att dela på arbetet med att så, vattna, rensa, gödsla och skörda. Delad glädje!

Berga Bondbönor

Berga Bondbönor består av privatpersoner som skapat en lite större gemensam grönsaksodling på en åker i Njurunda. Där odlar man för hushållsbehov, men delar också med sig till vänner och bekanta genom småskalig förädling och försäljning. Dagen när jag besökte odlingen var det öppet hus med konstutställning och ett litet marknadsbord.

På bilderna syns också hur akvarellfärgen från Bondbönornas rödkål blev!