Bakom det här projektet står jag som heter Tove Gulliksson. Jag är en konstnär som brinner för hållbar utveckling och som just nu allra helst använder matavfall som konstnärsmaterial.
Samtidigt som jag brinner för ett miljömässigt hållbart samhälle är det minst lika viktigt att det är socialt hållbart. Därför väljer jag att förlägga projektet Lyssna på landsbygderna på platser där samhällsservice och resurser periodvis har dragits in – våra landsbygder. Kan alla människor verkligen bo i städer, vad händer då? Jag tror att konst kan spela en viktig roll för att skapa samtal och mötesplatser där utveckling behövs och det blir samtidigt ett exempel på hur vi kan förlägga projekt och pengar på landsbygden för att vända utvecklingen.
Min ambition är att besöka platser i regionen för att samla in material att skapa konst av och på platsen. Både fysiska material, gärna restprodukter eller rent av skräp, samt finna inspiration för motiven i min konst. Vad vill kommuninvånarna se för framtid på platsen de bor? Vilka miljöer värnar vi om lite extra?
”Jag vet inte vad du tycker om norrsken? Norrsken ser man bara på landsbygd just i mörker.”
Citat från facebookgruppen ”Du vet att du är från Alnö...”
Galleri Lyssna på landsbygderna:













Lokalproducerade färger (sånt som går att odla här)
- Rödbetor – Attmar hembygdsgård
- Röd lök – Böloms kapell
- Jordgubbe – Lidens hälsocentral
- Vindruva – Gudmundstjärn
- Röda vinbär – Vy över Holm
- Rödkål – Alnö kyrka
- Rabarber – Alnö kyrkskola
- Hallon – Kovlands IF kansli
- Plommon – Ånäsparken
- Blåbär – Lörudden
- Lingon – Fabriken i Essvik
- Gul lök – Bygdegården i Storhullsjön
- Svarta vinbär – Viskans rivna magasin
Fler färger att prova: Aronia, rönnbär, morot, grönkål, nässla, spenat, tomat
Läs om några av studiebesöken här:
- Studiebesök: Odlingar i Njurunda 2019
- Studiebesök: Träfgårdsmästare i Indal
Karta över platser som inkluderats i projektet:

Tankar om ett hållbart samhälle
Med projektet vill jag väcka tankar kring skräp som outnyttjad resurs genom att måla landsbygder och använda lokalt odlade grödor som färg. Jag vill belysa konsumtionsnormen och lyfta fram nya tankar kring återvinning och hållbart konstnärsmaterial. Samt ifrågasätta den urbana normen genom att lyfta fram en modern landsbygd som motiv.
Människor på platserna jag besöker blir själva frivilligt delaktiga i skapandet genom samtal, sociala medier och eventuellt prova-på-verksamhet.
Genom att knyta kontakter och bygga förståelse genom samtal, får vi en ökad mångfald och nya nätverk uppstår. Så skapar vi ett hållbart och motståndskraftigt samhälle för framtiden. Tror jag.
Prova själv – här är mina färgrecept! (PDF)
Projektet finansierades av Sundsvalls kommun – stöd för kulturskapare år 2018.