Projekt: Levnadsexperiment 2016

Vi hade sparat ihop en summa pengar för att göra en stor resa under några månader i sena 20-årsåldern. Men istället för att flyga jorden runt i tre månader så hejdade vi oss och funderade på vad vi kunde göra för samma summa pengar om vi valde att INTE flyga. Där och så bestämde vi oss för att göra ett levnadsexperiment under ett års tid istället. Kunde vi säga upp lägenheten, vara helt lediga och bo på flera platser under ett års tid? Sagt och gjort, under 2016 bodde vi på en ny plats varje månad i jakten på vad som skulle kunna bli en hållbart livsstil och boende för oss.

Projektet fick ganska mycket uppmärksamhet i både lokal och nationell media. Det var inte så många som hade börjat med sin hållbara omställning ännu och det vi gjorde var ju definitivt en upplevelse utöver det vanliga. Vi fick mycket hjälp från vårt nätverk att hitta nya platser att provbo på, och vi kunde hjälpa flera vänner genom att vara husvakter. Vi bodde i hus flytande på vattnet, i en bondgård i fjällen, i en bil under en sommarmånad.

Samtidigt började Thomas skriva på sin första pjäs som skulle sättas upp i Ånge året därpå, och jag tog de första stegen och sådde fröerna till mitt hållbara konstnärskap. Vi fick helt enkelt lite extra tid över för att prova på de där tankarna man som människa går och bär på, ”tänk om jag skulle ha…”

Efter årets slut var det uppenbart att vi inte skulle fortsätta att bo i lägenhet eller jobba 40 timmars arbetsvecka på samma sätt som tidigare. Det var däremot INTE uppenbart vart vi skulle ta vägen istället eller vad som skulle hända härnäst. Levnadsexperimentet fortsätter och vi överraskar oss själva med att varje år ta nya steg mot ett liv som är hållbart för både oss och planeten. Det du ser på den här hemsidan är några av resultaten från den resan…

Illustrationer med aska och vinbär

Här är 10 inspirationskällor som fick oss att våga starta levnadsexperimentet:

1. ”The power of time off” av Stefan Sagmeister

Stefan är en av världens bästa grafiska designer och han stänger sin byrå var sjunde år för att ta sabbatsår, eller ta ut pension mellan varven som han säger. Sedan visar han hur det fortsatta yrkeslivet får nytta av att han gör dessa experimentår.

2. Becoming Minimalist
www.becomingminimalist.com

Joshua Becker bloggar om bland annat om baklängesekonomi, hur mycket behöver vi egentligen för att klara oss? Ganska lite ska det visa sig när våra få fasta kostnader är räknade…

3. Olof Wretligs vinterprat i P1 om att våga misslyckas
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/479150?programid=2071

Utan insikten om att misslyckanden tar oss framåt och är utvecklande skulle vi inte våga göra ett år långt experiment på oss själva!

4. Tidningen Camino
www.facebook.com/caminomagasin

Här kan du läsa om cirkulär ekonomi, hur kultur kan skapa förändring, hållbara resor, hälsa och många många olika aspekter på den gröna omställning som är på väg att ske. Superinspirerande!

5. Tiny house movement

Små hus på hjul har börjat poppa upp lite var stans i världen. Det är inspirerande att se människor bygga sig själva ur bostadskriser och bejaka lekfullhet och mys i livet.

6. ”Det händer när du vilar”

Tomas Sjödin hade själv ett sabbatsår när han skrev boken om vikten av vila. (Många böcker och andra konstverk verkar ha kommit till på det viset.)

7. Dagboken 2015

Har du en hum om att det finns något du behöver designa om i ditt liv – prova att undersöka det i dagboksform!

8. Walden och Löparens hjärta

Två böcker av författare som levde 150 år från varandra. De har båda flyttat till ett tillfälligt skogsliv för att rannsaka sig själva och ifrågasätta samhälles strukturer och värderingar. 

9. Johan Rockström och planetskötarna

Johan gjorde ”planetskötare” till en titel och förklarade vad den innebär och vetenskapen bakom klimatförändringarna. Johan du är vår hjälte!

10. Morgan Frölings föredrag på TEDxÖstersund

Okej, här kommer den förta visionen som vi kände att vi ville vara med om att jobba för:

”Ten billion happy people within the boundaries of the ecosystems of one planet.”

Se föredraget från Östersund förra våren: www.tedxostersund.com/speaker/morgan-froling

Bonus!

http://www.imdb.com/title/tt1280011/

Vi såg nyligen filmen ”No Impact Man” från 2007. Vill ni se en dokumentär om typ vad vi håller på med så är det den här ni ska se! Den finns på Netflix.