På drift (2022)

PÅ DRIFT. En av berättelserna om vad som blåst i land vid Västernorrlands kust är den om de bruna bollarna och de svarta filtren.

De är unika strandfynd för den här platsen. De bruna bollarna kommer från aluminiumfabriken i Sundsvall som haft dem för att rena rökgaserna från tjärämnen. Metoden används inte längre, men plastbollarna finns kvar i havet och på stränderna. De svarta filtren kommer från SCAs fabrik i Sundsvall, och spreds härom året ut i havet. Ofta är det barn som leker på stränderna som också plockar upp detta industriskräp.

Båda sortens fynd är alltså filter som är till för att hjälpa miljön. Det är en sådan dubbel känsla att hitta dem eftersom de samtidigt bidrar till det ständigt växande problemet med mikroplaster i naturen…

På drift (2022)
Blandteknik

Tack till Mittuniversitetet som lånat ut stora mätglas till din här installationen.