Högoms tegelbruk 1919 (2023)

Verket ”Högoms tegelbruk 1919” föreställer bruket som låg invid Selångersån mellan ca 1890-1960.

Min målning är skapad av malet tegel från platsen där bruket låg. Av tegelpulvret har jag gjort äggtempera, som är en traditionell teknik konstnärer använt sig av i hundratals år.

Referensfotot som inspirerade den här målningen fann jag i Digitalt Museum och det föreställer tegelbruket under den stora översvämningen i Medelpad som inträffade den 5 maj 1919. Regn i flera dagar i kombination med snösmältning fyllde alla vattendrag och tog med sig broar och hus. Lagfors herrgård flöt iväg en halvmil med strömmen. Vid Laurents tegelbruk i Granlo svämmade Selångersån över och fick en bredd av 200 meter (mot vanliga 15-20 meter).

Jag tyckte motivet bar en viktig och lite bortglömt lokal historia. Både i form av bruket som var med och byggde många hus i stenstan, men också om den stora översvämningen som var en katastrof det rapporterades om nationellt i alla tidningar.

Dessutom tycker jag att motivet har relevans för framtiden. Det sägs att extrema översvämningar och den här typen av 100-års eller 200-årsflöden blir allt vanligare. Så här kan det kanske se ut när något sådant inträffar i våra hemtrakter?

Målningen går att buda hem i klimatsalongens konstauktion (instagram.com/klimatsalongen) den 8-15 oktober 2023. Till förmån för @endecocidesweden i år.